top of page

Succesvol vanuit balans

Foto van schrijver: TiemoTiemo

Bijgewerkt op: 26 jan

Of ontbreekt de balans tussen werk, privé leven en persoonlijke groei volledig?

Volledig uitegeput door gebrek aan balans

Steeds vaker verschijnen alarmerende berichten over twintigers en dertigers die op, of over het randje van overbelasting leven en werken. Recent stond er een artikel in het Financieel Dagblad met de kop “Jongeren met een burn-out: hype of een probleem van ons allemaal”? Enkele dagen later gevolgd door een artikel bij de NOS met de titel “ Aantal jonge werkenden met burn-outklachten neemt toe”.


Controle

Wat ik me bij het lezen van deze artikelen afvraag is waarom het kennelijk lastig is om de oorzaak van deze klachten te vinden. Volgens de onderzoekers worden de klachten vaak veroorzaakt door prestatie drang, financiële prikkels en de gevolgen van internet, sociale media en het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn. Met als gevolg het verlies van controle over het eigen leven. Interessante vraag is dan waar de verantwoordelijkheid voor het verlies aan controle ligt.


Dilemma

Als ik om me heen kijk zie ik voorbeelden te over van mensen die exact passen in het plaatje dat de onderzoekers schetsen. Een drukke baan, een hoge hypotheek of een duur huurhuis, niet zelden een gezin met jonge kinderen, een partner met een even drukke baan en daarnaast ook nog een druk sociaal leven. En niet te vergeten de wens om je persoonlijk continu te blijven ontwikkelen. Dit kan zijn vanuit een eigen behoefte, of omdat de werkgever, partner of andere mensen uit je omgeving dit van je verwachten. Je zult maar in zo’n situatie zitten en continu bezig zijn om te voldoen aan verwachtingen en financiële verplichtingen. Het dilemma dat dan ontstaat is, welke keuzes maak ik om mijn leven beter in balans te brengen en wat wil ik hier voor op te geven?


Onbewust

Wat me opvalt is dat mensen zich er vaak niet eens van bewust van zijn dat ze bezig zijn om de controle kwijt te raken. Terwijl ik in gesprekken merk ik dat er dringend behoefte is aan een andere manier van leven en meer rust blijven ze doorgaan zonder naar de oorzaak te zoeken. En als er wel gezocht wordt naar de oorzaak, wordt vaak gesuggereerd dat dit buiten de eigen beïnvloedingssfeer valt. De vraag is of dit altijd terecht is?


Bewustzijn

Ook bij werkgevers is lang niet altijd het besef aanwezig dat een deel van de medewerkers ‘op het randje’ loopt. Tot ze zich ziek melden. Dan is er wel aandacht. Immers er komt ergens werk stil te liggen of er moet een tijdelijke kracht ingehuurd worden. En als het langer duurt, er dient een re-integratie plan opgesteld te worden om de medewerker weer te laten functioneren. Helaas zit de medewerker al thuis en zit de werkgever met onvoorziene kosten. En als het met hulp van de bedrijfsarts gelukt is om de medewerker weer aan het werk te krijgen, is lang niet altijd de onderliggende oorzaak gevonden.


Grenzen

In mijn coaching gesprekken vraag ik mensen om eens kritisch te kijken naar de balans tussen werk, privéleven en persoonlijke ontwikkeling. Niet omdat het altijd anders moet, maar om te onderzoeken hoe de balans in deze driehoek is. Vaak geeft dit onmiddellijk inzicht. En dan is het opeens begrijpelijk dat het niet gek is dat je met een drukke baan, een druk privé leven en een torenhoge ambitie ergens tegen grenzen aan loopt.


Keuzes

Inzicht helpt. Niet dat daarmee alle eerder genoemde stress factoren weg zijn, maar het kan helpen om weer grip krijgt op je eigen leven door zaken te prioriteren. Door oorzaken te herkennen en ze te bespreken, kun je op zoek naar oplossingen. Bijvoorbeeld door te accepteren dat op het ene moment je privé meer aandacht waardoor werk of persoonlijke groei wat minder gaat. Een kwestie van keuzes maken of….


Balans

Ik ben er van overtuigd dat mensen uiteindelijk succesvoller zijn als ze keuzes durven te maken. Ik ben er van overtuigd dat het op deze manier kan lukken om uitval door stress of burn-out een stuk te reduceren. Ben je nieuwsgierig geworden waarom ik er van overtuigd ben dat het anders kan? Ik licht het graag toe in een persoonlijk gesprek.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page