Aan het begin van een nieuw jaar is het voor veel mensen tijd voor goede voornemens.
Meestal gebeurt dit met veel enthousiasme en mooie doelen. Helaas sneuvelen deze goede voornemens soms al naar een paar uur, een paar dagen of een paar weken.
Hoe zou het toch komen dat het structureel doorvoeren van veranderingen die je zo graag wilt, vaak niet succesvol zijn?
Voornemen
Alleen het woord al maakt duidelijk waarom het zo vaak niet lukt om dingen te veranderen. Waar het om gaat is dat je de verandering aan kunt gaan en dat het niet blijft bij het voornemen om iets te veranderen. Immers als het bij het voornemen blijft verandert er niets.
Intentie
Waar het naar mijn mening om gaat is met welke intentie je dingen wilt veranderen. Veranderen om te veranderen werkt namelijk niet. Dus als je de volgende keer tot de conclusie komt dat je iets wilt veranderen, stel je zelf dan eerst eens de vraag "waarom wil ik dit"? Heel vaak blijkt het antwoord op deze relatief eenvoudige vraag nog niet zo eenvoudig. Zie hier de reden voor het mislukken van een grote hoeveelheid goede voornemens. Als je de meest essentiële vraag voor een succesvolle verandering niet kunt beantwoorden, waarom verwacht je dan dat je succesvol gaat zijn?
Steun
Natuurlijk helpt het als je besluit om te stoppen met roken als de mensen in je omgeving je hierbij steunen. Immers als jij uitspreekt dat je niet meer wilt roken, dan helpt een stukje sociale controle. Wat in mijn optiek echter veel belangrijker is, is je eigen innerlijke steun en wil om te veranderen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben namelijk zelf een ex-roker. Ook ik heb me vaak voorgenomen om te stoppen. Pas toen ik zo’n 20 jaar geleden die ene simpele vraag in volle overtuiging kon beantwoorden veranderde dat. Mijn voornemen veranderde in een oprechte intentie zonder belemmeringen.
In mijn werk kom ik ook regelmatig mensen tegen die zichzelf voorgenomen hebben om eindelijk eens die promotie of carrière switch te maken waar ze al zo lang mee bezig zijn. Als ik dan vraag "waarom wil je dit? wordt het niet zelden ongemakkelijk stil of komt er een stroom aan argumenten die de intentie ontkrachten.
Belemmeringen
Wat kan helpen is eens te onderzoeken welke belemmeringen je voelt om een voornemen om te zetten in een verandering. Niet gemakkelijk en toch zo belangrijk. In mijn overtuiging ligt hier de sleutel voor succes. Immers zolang de belemmeringen er zijn, is de kans groot dat een voornemen een voornemen blijft.
Zoektocht
De kans bestaat dat het vinden van wat je belemmert niet gemakkelijk is. Het gaat namelijk om hele subtiele dingen waar je je vaak niet eens van bewust bent. Zaken als verantwoordelijkheidsgevoel, schaamte, angst, schuldgevoel of niet gezien worden zijn hier voorbeelden van. Ook kan het zo zijn dat er andere zaken mee spelen die er onbewust voor zorgen dat je de verandering niet met de volle overtuiging aan durft te gaan.
Gelukkig is het mogelijk om je belemmeringen te onderzoeken. Niet door nieuwe voornemens, maar gewoon door met de juiste intentie met bewustzijn van je belemmeringen aan de slag te gaan. Vind je dit lastig, ik help je graag!
Comments