Voor veel mannen is het niet vanzelfsprekend hun hun emotie als gevolg van verlies of rouw te tonen.
Ik vraag me regelmatig af waar dit mee te maken heeft? Is het macho gedrag, schaamte, angst om de controle te verliezen of misschien omdat we bang zijn voor ons gevoel?
Verstoppertje spelen
Wat me bij voorbeeld opvalt is het dragen van grote zonnebrillen bij uitvaarten. Als je oplet, zie je bij elke uitvaart wel mannen (en vrouwen overigens) die een grote zonnebril dragen om hun emoties te verbergen. De emoties er wel zijn, maar vinden we het lastig om ze te in het openbaar te tonen terwijl iedereen ze heeft. De vraag is dan ook wie houdt wie voor de gek?
Ego
Veel mannen worstelen nog met de balans tussen verstand en gevoel. Het verstand zegt (te) vaak dat het belangrijk is succesvol te zijn terwijl het gevoel zegt dat het tijd wordt om dingen anders te doen. Ook mijn werk zie ik vaak dat mannen het lastig vinden om toe te geven dat ze geraakt worden door hun emoties. Wat ik in de gesprekken merk is dat er iets geks gebeurt. We gaan dingen beredeneren. Door dingen te beredeneren stap je bij je gevoel weg en gaat je hoofd voor je aan het werk. Met vragen als ‘wat had ik anders kunnen doen’ of ‘waarom overkomt me dit’ gaan we op zoek naar rationele antwoorden. Door deze aanpak lukt het vaak wel antwoorden te vinden, maar mag je gevoel niet mee doen. En dat is jammer, want het gevoel was er wel en had je kunnen helpen als je het toe had mogen laten. Wat dat betreft is er nog veel te winnen en kunnen we nog veel van de meeste vrouwen leren.
Schaamte
En waarom mogen we onze emotie dan wel tonen als we blij of trots zijn. Kennelijk mogen positieve emoties er gemakkelijk zijn. Zou het dan zo zijn dat het niet zo zeer te maken heeft met schaamte me of de angst om controle te verliezen maar om kwetsbaarheid? Als schaamte of controle namelijk de redenen zijn, dan zou je verwachten dat we als mannen ook niet ongegeneerd schreeuwen bij een geweldig sportief resultaat of uitgebreid feestvieren bij het binnenhalen van een zeer winstgevend contract. Er lijkt dus in onze westerse cultuur een relatie te zijn tussen het soort emotie en of je dit wel of niet mag laten zien.
Kwetsbaarheid
Natuurlijk is het soms moeilijk om je kwetsbaar op te stellen en je emoties te tonen. In ons werk en in het openbaar en zelfs thuis. Hiervoor is het belangrijk om een zekere mate van veiligheid te voelen. Gelukkig is het mogelijk om deze veiligheid te creëren. Niet door andere mensen te veranderen, maar door de volgende keer open te staan voor je gevoel.
Comments